welke maatregelen heeft NEderland genomen?
Nederland heeft vele maatregelen getroffen in verband met het coronavirus. De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen en de zorg niet te overbelasten. Het huidige scenario (april 2020) kan men tevens niet heel veel langer staande houden om zowel psychologische als economische redenen. Op dit moment (april 2020) is de Nederlandse corona-aanpak te beschrijven in de termen 'social distancing' en een 'intelligente lockdown' (Ministerie van Algemene zaken, 2020). De kern van deze aanpak is:
-
Blijf zoveel mogelijk thuis;
-
Mijd zoveel mogelijk sociaal contact;
-
Werk vanuit huis als dat mogelijk is;
-
Houd 1,5 meter afstand tot anderen;
-
Onder andere scholen, musea en restaurants zijn gesloten.
​
Het verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020. De culturele activiteiten o.a. concerten, tentoonstellingen en voorstelling zijn tot op heden nog verboden tot en met 19 mei 2020. Ook is het bij uitvaarten en huwelijken verplicht om het aantal aanwezigen te beperken tot maximaal 30 personen en ook daar de 1,5 meter afstand te bewaren. Als het gaat om samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van bedrijven, organisaties en instellingen mogen er maximaal 100 personen aanwezig zijn en ook dan moet de 1,5 meter afstand gehandhaafd worden. Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten mogen doorgaan mits er minder dan 30 personen aanwezig zijn en de 1,5 meter wordt gewaarborgd.
Verder is voor de normale burger van toepassing dat er maximaal 3 mensen buiten het eigen gezin op huisbezoek mogen komen op 1,5 meter afstand van elkaar. Het nut van deze maatregelen is dat we dus:
-
De behoefte van mensen aan de gezondheidszorg spreiden om een crash te voorkomen;
-
Het probleem voor ons uit te schuiven totdat er een betere oplossing is.
Echter zijn deze maatregelen geen oplossing voor de toekomst omdat met deze aanpak het virus niet verdwijnt, tevens blijft ook een groot deel van de bevolking vatbaar, aldus Ministerie van Algemene Zaken (2020).
Als de gehele Nederlandse bevolking zich aan de maatregelen houdt, komt er voorzichtig (meer) ruimte en zullen op enig moment de maatregelen in kleine stapjes worden versoepeld. De versoepeling van bepaalde maatregelen zal logischerwijs natuurlijk wel gevolgd worden door een toename van het aantal besmette personen en ziekenhuisopnamen. In het ergste scenario kan een forse verspreiding niet voorkomen worden, waardoor we weer terug bij af zouden zijn. Het tempo van de mogelijke versoepeling zal afhangen van de capaciteit in onze gezondheidszorg, denk aan het aantal ic-bedden of de capaciteit van de ziekenhuizen. Het overgrote deel van de maatregelen zijn dus in principe van kracht tot en met 19 mei 2020. Onze premier heeft al wel op 21 april 2020 aangekondigd dat enkele maatregelen, o.a. voor basisscholen, kinderopvang en kinderen tot 12 jaar worden versoepeld. Echter moeten mensen zich wel blijven realiseren dat de situatie feitelijk gezien nog hetzelfde is als op zondag 15 maart toen alle horecagelegenheden en scholen werden gesloten en de 1,5 meter-regel werd ingevoerd.
Stapje voor stapje probeert Nederland zo meer ruimte te creëren voor een anderhalve-meter-samenleving. Nederland wil natuurlijk ook werken naar het ideale scenario in de huidige situatie. De beste oplossing voor zowel de maatschappij, als voor de economie, als voor de zorg is vaccinatie. De ziekte kan hierdoor voorkomen worden en al de zojuist genoemde, beperkende maatregelen zouden met een vlot tempo losgelaten moeten kunnen worden. Alhoewel er al op heel erg veel plekken in de wereld met man en macht gewerkt wordt aan verschillende vaccins is er nog geen duidelijkheid over wanneer de vaccins beschikbaar zullen zijn. Tot die tijd blijven de maatregelen nog wel, misschien in een versoepelde vorm, van kracht.