top of page

3. Verschillen in handhaving per regio

Op de site van de PolitieNederland staan vragen en antwoorden over corona en politiewerk. Een van de vragen is ‘Waarvoor gaan politie en boa’s boetes uitdelen en hoe hoog is die boete?’ 

Daar staat dat als je met drie of meer mensen bij elkaar op straat bent en je geen 1,5 meter afstand houdt dat je dan strafbaar bent en dat de politie daarop handhaaft. Er staat dan dat de politie je in de meeste gevallen eerst aanspreekt en een waarschuwing geeft. Vervolgens wordt er gezegd dat op sommige plekken geen waarschuwingen gegeven worden, maar direct boetes uit worden gedeeld (PolitieNederland, 2020).

Maar welke plekken zijn dat? Dit is dus niet goed uitgelegd en duidt bovendien op de verschillen in de handhaving in verschillende regio’s.

 

Volgens Joode (2020) in het Brabants Dagblad zijn de gemeenten Waalwijk, Loon op Zand en Dongen strenger in het handhaven van het beleid. Daar worden geen waarschuwingen meer uitgedeeld, maar gelijk boetes gegeven. Ook in Tilburg worden geen waarschuwingen meer gegeven, zo schrijft Kagie (2020) op Omroep Brabant.

Al deze gemeenten vallen onder de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Hier wordt strenger gehandhaafd dan bijvoorbeeld in de gemeente Heusden. Heusden valt onder een andere Veiligheidsregio en een ander politiekorps. Zij zijn iets minder strak wat betreft het direct uitdelen van boetes.

In de Liemers, dat is een streek in de provincie Gelderland, worden juist bijna geen boetes uitgedeeld. In de 9 gemeenten die de streek omvat waren er op 9 april pas 10 coronaboetes uitgedeeld, terwijl er al meer dan 100 waarschuwingen uitgedeeld waren, verdeeld over de gehele streek (Scholten & Mulder, 2020).

 

De verschillen in handhaving tussen de veiligheidsregio’s, maar ook tussen de gemeenten onderling, kunnen voor veel verwarring zorgen onder de inwoners. Want stel voor dat je bijvoorbeeld woont in gemeente Heusden, waar de handhaving wat coulanter is, en je werkt bijvoorbeeld in gemeente Waalwijk. Als je daar één keer de 1,5 meter-regel overtreedt krijg je gelijk een boete, terwijl je helemaal niet op de hoogte was van het feit dat er geen waarschuwingen meer werden gegeven.

 

Dat is dus het resultaat van een gebrek aan communicatie. Want als het duidelijk was gecommuniceerd dat er verschillen waren tussen gemeenten en veiligheidsregio’s dan zijn mensen daar op berekend en zijn ze voorzichtiger in hun acties in andere gemeenten of veiligheidsregio’s.

bottom of page