2. communicatie boetes + strafblad
Alle handhavers door ons gehele land zien deze dagen toe op de naleving van de coronamaatregelen, zoals het behouden van 1,5 meter afstand en het groepsverbod. Teamcoördinator van de vijfentwintig Dordtse handhavers, Erwin van Sommeren, merkt op dat vooral jongeren in deze tijden het spannend vinden om de grens op te zoeken, maar dat is spelen met je toekomst laat hij weten in een artikel van het AD. Als je namelijk een bekeuring krijgt, heb je ‘ineens’ een strafblad (Sok, 2020).
Zo kreeg Kai (20) toen hij samen met zijn vrienden aan het water in Amsterdam zat een boete van 390 euro. Het was voor de jongens onduidelijk of samenscholing of juist het geen afstand houden de aanleiding was voor de boete. Bovendien zei een van de agenten nog iets over dat de jongens een justitiële aantekening zouden krijgen. Kai laat weten in een artikel voor de Linda dat het voor hem later dus ook duidelijk werd dat het overtreden van de coronamaatregelen meer oplevert dan alleen een boete, aldus Schouten (2020). Strafrecht expert en universitair hoofddocent Sven Brinkhoff laat weten dat de strafbeschikking die de overtreder ontvangt bij een boete ook wel wordt omschreven als strafrechtelijke veroordeling door het Openbaar Ministerie, zonder tussenkomst van de rechter. Het gaat niet om een misdrijf, maar de verschillende overtredingen leiden in dit geval wel tot een strafblad. Vijf jaar lang zal de aantekening in de justitiële overtreding blijven staan. Gedurende die tijd kan de overtreder er dus problemen door ondervinden. De enige uitzonderingen zijn minderjarigen; zij krijgen een lagere boete, 95 euro, en naast de geldboete niet onmiddellijk een justitiële aantekening (Sandee, 2020).
Een groot deel van de bevolking is dus niet op de hoogte van het feit dat je bij een overtreding van de verbodsbepalingen niet alleen een geldboete krijgt, maar ook een justitiële aantekening. Deze onwetendheid duidt dus op een gebrek van communicatie vanuit de overheid. Als ieder op de hoogte zou zijn van de mogelijke gevolgen en problemen die zij kunnen ondervinden door het overtreden van de maatregelen, zou het mensen kunnen weerhouden van het maken van overtredingen. Bij een betere communicatie zouden mensen dus ook niet ineens verrast worden door een aantekening die hen vijf jaar lang kan tegenwerken. De regeling dat meerderjarigen bij een overtreding van de coronamaatregelen direct een strafblad krijgt moet dus beter gecommuniceerd worden.